Ειδησεογραφικό site

Άμεση προσφυγή στις κάλπες και αυτοδυναμία ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας- Παροχές για όλους από το βήμα της 79ης ΔΕΘ

81

Άμεση προσφυγή στην κάλπη με στόχο την αυτοδυναμία ζήτησε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας την «κοστολογημένη» πρόταση του κόμματος για την οικονομία και την κοινωνία κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης, στη ΔΕΘ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε αναλυτικά σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης εκτιμώμενου κόστους 2 δισ. ευρώ.

Από την αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεφύλαξε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Η Ελλάδα του κ. Σαμαρά κινείται με ταχύτητα προς τα πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «προϋπόθεση κοινωνικής σωτηρίας» για την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση για την αναγκαία στροφή στην Ευρώπη την «επερχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις και τις αποφάσεις τη Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τώρα πια η Ευρώπη συζητά ακόμα και την απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, που από την αρχή είχαμε υποστηρίξει».

«Όπως, επίσης, συζητά και το ενδεχόμενο της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, για ευρείας κλίμακας ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα και ό,τι άλλο χρειαστεί, για να αποτραπεί ο αποπληθωρισμός και ένα νέο επεισόδιο ύφεσης».

Ασκώντας κριτική πρόσθεσε ότι «όταν εμείς προτείναμε απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι εδώ μας χλεύαζαν, μέσα στην άγνοια και το δογματισμό τους, ότι δήθεν διατυπώναμε προτάσεις αντιευρωπαϊκές και ανέφικτες. Σήμερα οι προτάσεις αυτές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΚΤ».

Ωστόσο, όπως σημείωση μπορεί οι παρέμβασεις της ΕΚΤ να είναι «πολύ λίγες και πολύ αργοπορημένες για να αντιμετωπίσουν την έκταση του προβλήματος».

Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του χρέους

«Με την πολιτική των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να βολοδέρνει ανάμεσα στην ύφεση και τη στασιμότητα, με σταθερά υψηλή ανεργία και ασταθή και χαμηλά αμειβόμενη εργασία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στο δημόσιο χρέος ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση αναπόφευκτη εξέλιξη. «Το ζητούμενο είναι πως θα γίνει, με ποιους όρους θα συνοδεύεται και υπό ποιες προϋποθέσεις» σημείωσε.

Μάλιστα έθεσε σεριά ερωτημάτων «θα δώσει προοπτική ουσιαστικής και κοινωνικά βιώσιμης λύσης ή θα υποθηκεύσει ακόμη περισσότερο τη κυριαρχία της χώρας, παραδίδοντας το σύνολο της οικονομίας μας στα χέρια των δανειστών;
Θα γίνει με όρους που θα ευνοούν την ανάπτυξη ή με όρους νέων σκληρών μέτρων λιτότητας που θα μετατρέπουν τα μνημόνια σε καθεστώς και θα βυθίζουν ακόμα περισσότερο τις παραγωγικές δυνατότητες της πατρίδας μας;».

Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ειδική περίπτωση και η κρίση χρέους δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή.

«Για αυτό και ζητάμε τη σύγκληση «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους» για τη διαχείριση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης».

Εκλογές τώρα

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης καθώς όπως είπε «μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και ευρεία κοινωνική στήριξη, σε μια εγκεκριμένη από τη πλειοψηφία του λαού μας εθνική στρατηγική, μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

«Δε ζητάμε εκλογές γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ζητάμε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο:

Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
«Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων».

Πρόγραμμα

Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης το οποίο παρουσίασε ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνει τους τέσσερις μεγάλους πυλώνες «για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση»:

Το πρόγραμμα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εκτιμώμενου κόστος της τάξεως των 2 δις ευρώ, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Πρώτος Πυλώντας: Το Πρόγραμμά μας για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης,
Δεύτερος Πυλώνας: Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Τρίτος Πυλώντας: Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτησης της εργασίας
Τέταρτος Πυλώντας: Ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος

Στις πρωτοβουλίες για την αναθέρμανση της οικονομίας ο κ. Τσίπρας ανέφερε

την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ,
την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ,
θεσμοθέτηση της «νέας σεισάχθειας» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων». Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει τη σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όχι ως μία «κακή τράπεζα».

«Άμεσος στόχος να εμποδίσουμε την αξιοποίηση του ιδιωτικού χρέους, ως μέσου άλωσης της περιουσίας των πολιτών και ελέγχου του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας

Για το λόγο αυτό προανήγγειλε «νομοθετική ρύθμιση για επ’ αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας έως 300000 ευρώ. Καθώς και νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών».

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού, καθώς και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Εργασία

Με ιδιαίτερη μνεία στο υψηλό ποσοστό ανεργίας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάκτησης της εργασίας μέσω έκτακτου προγράμματος διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο.

Κρατική λειτουργία

Στο πλαίσιο θεσμικής ανασυγκρότησης του κράτους, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει «νέες θεσμικές εφαρμογές άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

«Εισάγουμε θεσμούς, όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η λαϊκή αρνησικυρία και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών.
Ενδυναμώνουμε το Κοινοβούλιο, ως νομοθετικό και ελεγκτικό θεσμό της εκτελεστικής εξουσίας, περιστέλλουμε δραστικά τη βουλευτική ασυλία, και καταργούμε το ιδιότυπο νομικό καθεστώς για την ποινική ευθύνη υπουργών, που θεσπίζει «μια φαύλη απόκλιση από τις αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.