Ειδησεογραφικό site

Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα – Τσίπρας: Στείλαμε ολοκληρωμένο σχέδιο – Reuters: Το σχέδιο της Αθήνας χωρίς υποχωρήσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικό – Το παζάρι συνεχίζεται

41

Άλλη μια μέρα στο σκοτάδι. Ενώ χθες υπήρξε πενταμερής σύνοδος στο Βερολίνο, όπου συζητήθηκε και το ελληνικό πρόβλημα, η κυβέρνηση πιστή στην μέθοδο των διαρροών μέσω non paper (τι όρος ξενόφερτος κι αυτός που υιοθετείται και από την αριστερά) ενημέρωσε την κοινή γνώμη, ότι δεν γνωρίζει τι συζητήθηκε στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Παρά το γεγονός, ότι χθες υπήρχαν διαρροές για τα μέτρα που εισηγούνται οι «5». Τα μυστήρια συνεχίζονται…  Λίγο πριν ρο μεσημέρι ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η Ελληνική πλευρά χθες κατέθεσε πλήρες σχέδιο στους «θεσμού» και περιμένουν απάντηση. Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

«Θέσαμε στους θεσμούς χθες το βράδυ το ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση». Αυτό αποκάλυψε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες αναγνώσεις, η ελληνική πρωτοβουλία που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του στο υπουργείο, ερμηνεύεται ως προσπάθεια να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπη η Αθήνα με μία πρόταση «take it or leave it».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Η απόφαση για το αν επιθυμούν την έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, σ’ αυτούς που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια ρεαλιστική εξόδο ή στη διαίρεση ακολουθώντας το δόγμα του Καίσαρα: διαίρει και βασίλευε. Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα δει με σεβασμό τις θέσεις μας και θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον».

Αναφερόμενος στα της διαπραγμάτευσης, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη, είπε: «Ολη η Ελλάδα πια γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται. Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, διαπραγματευόμαστε με σχεδιο, με στρατηγική. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να είναι περήφανοι για την προσπάθεια που γίνεται και για το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται σε αντίξοες συνθήκες και διεκδικεί τα δίκια της».

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η Αθήνα έχει κάνει παραχωρήσεις «όμως έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων της διαίρεσης της Ευρώπης». «Εκπροσωπούμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαου που θέλει λύση και όχι απλά συμφωνία και που δεν θέλει η χώρα να κυλίσει στο χθες της υποτέλειας. Στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε προοπτική» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Η επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα έχει δυσκολίες, αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός, είναι η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις δυσκολίες σε συνθήκες δικαιοσύνης και ισότητας. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, θα σηματοδοτήσει και το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης» υπογράμμισε.

Εντωμεταξύ η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών. Αυτό αναφέρεται σε non paper που εξέδωσε το πρωί της Τρίτης η κυβέρνηση.

Τι αποκαλύπτει το Reuters: Το σχέδιο της Αθήνας δεν περιλαμβάνει υποχωρήσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικό

 

Πληροφορίες για το ελληνικό σχέδιο που εστάλη στους θεσμούς δημοσιεύει σήμερα το Reuters. Οπως αναφέρεται το σχέδιο το οποίο «εστάλη εγκαίρως, πριν την πενταμερή» δεν περιλαμβάνει περαιτέρω υποχωρήσεις στα ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Το Reuters που επικαλείται πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρει ότι η αποτυχία συμφωνίας τον Ιούνιο μπορεί να οδηγήσει σε ελληνική χρεοκοπία, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και έξοδο από το ευρώ. Επισημαίνει δε ότι Αθήνα και πιστωτές έχουν εγκλωβιστεί σε μακρές διαπραγματεύσεις

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.