Ειδησεογραφικό site

Άκυροι οι 22 από τους 28 διαγωνισμούς του Κτηματολογίου

39

Στην ακύρωση και άμεση επαναπροκήρυξη των 22 από τους 28 συνολικά διαγωνισμούς για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας προσανατολίζεται η ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο Χαρτογράφηση), σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΚΑ).

Ηδη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΧΑ στην προηγούμενη συνεδρίασή του, στις 2 Δεκεμβρίου, έλαβε απόφαση για τη μείωση των τιμολογίων κτηματογράφησης κατά 12% με σκοπό -όπως αναφέρεται στο σχετικό πρακτικό της απόφασης- «να επιτύχουμε την εξεύρεση χρηματοδότησης του έργου με μεγαλύτερη ευκολία, την προσαρμογή των αμοιβών στην πραγματική οικονομική κατάσταση της αγοράς και τον οικονομικό εξορθολογισμό του έργου».

Από το σκεπτικό της απόφασης γίνεται φανερό ότι παρά τα όσα επανειλημμένως έχει πει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, η χρηματοδότηση του Κτηματολογίου δεν έχει εξασφαλιστεί. Απορία προκαλεί η αναφορά για «προσαρμογή των αμοιβών στην πραγματική οικονομική κατάσταση της αγοράς», με δεδομένο ότι αυτό θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη ένα χρόνο πριν, όταν δηλαδή προκηρύχθηκαν οι 28 διαγωνισμοί, συνολικού προϋπολογισμού 570 εκατ. ευρώ. Αλλωστε, ό,τι έχει γίνει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης από άποψη μείωσης του κόστους δεν έχει συντελεστεί μέσα στο 2014, αλλά πρωτίστως τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Το σκεπτικό της απόφασης συμπληρώνεται και με τη φράση ότι «το νέο τιμολόγιο θα εφαρμοστεί στις μελέτες που θα προκηρυχθούν στο εξής από την ΕΚΧΑ». Οι επίμαχες 28 μελέτες ήταν οι τελευταίες, οπότε ήδη από τη διατύπωση αυτή διαφαίνεται η πρόθεση για ακύρωση διαγωνισμών.

Η ΕΚΧΑ έχει οδηγηθεί ουσιαστικά σε αδιέξοδο μετά και την καταγγελία της ισπανικής Tragsatec για στημένες διαδικασίες στους 28 διαγωνισμούς. Αυτό που φαίνεται να έχει συμβεί είναι ότι οι ελληνικές εταιρείες και μελετητικά γραφεία που συμμετείχαν στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, όπου ήταν μόνοι τους έδωσαν μικρές εκπτώσεις, ενώ όπου υπήρχε ανταγωνισμός έδωσαν δυσανάλογα μεγάλες, προφανώς ποντάροντας στο μέσο όρο.

Για τις 20 από τις 28 μελέτες στο μεταξύ ο ενδιαφερόμενος είναι ένας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να ακολουθηθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ώστε να πετύχει η ΕΚΧΑ μεγαλύτερες εκπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, για την περιοχή των Επτανήσων η πρόταση για τα μισά δικαιώματα ιδιοκτησίας είναι με έκπτωση 35% και για τα άλλα μισά 3%.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στην αγορά αυτή, για να μπορεί μια μελετητική εταιρεία που αναλαμβάνει την κτηματογράφηση μιας περιοχής να βγάλει το κόστος της (να έχει δηλαδή ισοσκελισμένο αποτέλεσμα – break even), δεν θα πρέπει να δώσει έκπτωση πάνω από 23%.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους έξι διαγωνισμούς που οι εκπτώσεις είναι μεγάλες, πρόθεση της ΕΚΧΑ είναι να τους κατακυρώσει στους μειοδότες, ωστόσο, για να γίνει αυτό χρειάζεται να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους και εκεί ακόμα δεν υπάρχει φως. Σε εξέλιξη υφίσταται διαδικασία για να πάρει το Κτηματολόγιο 40 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια της Ψηφιακής Σύγκλισης, η οποία όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Η ακύρωση και επαναπροκήρυξη του μεγαλύτερου μέρους των διαγωνισμών για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης είναι άγνωστο το πόσο πίσω θα πάει χρονικά το έργο το οποίο, όπως είναι γνωστό, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και ακόμα και χωρίς αυτή την εμπλοκή ήταν δύσκολο να ολοκληρωθεί το 2020. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, πάντως, συνεχίζει να μην αποκαλύπτει την πραγματικότητα σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κτηματολόγιο, ούτε στη Βουλή.

Μένει στις γενικόλογες αναφορές που δεν απηχούν ακριβώς την πραγματικότητα, όπως κατά την παρέμβασή του στη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού όπου μίλησε για «όνειδος της Ελλάδας, διότι για πολλές δεκαετίες είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει Κτηματολόγιο», προσθέτοντας πως «πριν από λίγες εβδομάδες κατακυρώσαμε τις πρώτες έξι μελέτες και θα κατακυρώσουμε αμέσως μετά και τις επόμενες, ώστε η Ελλάδα το 2020 να έχει ολοκληρωμένο Εθνικό Κτηματολόγιο».

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στην απόφαση της ΕΚΧΑ να ακυρώσει τους 22 διαγωνισμούς και να προχωρήσει με τους έξι είναι πιθανό να αντιδράσουν και οι μειοδότες των έξι διαγωνισμών αφού πλέον δεν θα τους συμφέρει να αναλάβουν τις μελέτες με μεγάλες εκπτώσεις. Για την υπόθεση, άλλωστε, εξελίσσεται και ένα πλούσιο πολιτικο-συνδικαλιστικό παρασκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΧΑ για ακύρωση και επαναπροκήρυξη των 22 μελετών κτηματογράφησης θα ληφθεί άμεσα, αφού προηγουμένως δοθούν οι αναγκαίες εγκρίσεις από την πολιτική ηγεσία.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Τα σχόλια είναι κλειστά.